בלוג הכושר
כושר ופעילות גופנית לילדים
אחת הסיבות לכך שאימון גופני לילדים הוא כל כך רווח היום נעוצה בתנועה הספונטנית שבלטה אצל ילדים בעבר והיום היא חסרה. מטעמים שונים רוב הילדים היום אינם נעים להנאתם כאשר אינם במסגרת תנועתית מסודרת. עובדה זו היא הגורם הראשוני להשמנת ילדים ולחוסר תקינות מערכות ולהרגלי תנועה מזיקים.
פעילות גופנית לילדים היא חשובה והכרחית לשם חיזוק השרירים המתפתחים, חיזוק העצמות הנבנות, שיפור כשרים מוטוריים (קואורדינציות שונות, שיווי משקל, קינסתזיה ועוד) ולשם והקניית הרגלי תנועה נכונים ובריאים. לכל אלו חשיבות מכרעת ביציבתו העתידית של הילד ובתקינות כל מערכות גופו כבוגר.
ילד הוא מכלול כל צרכיו השונים : צרכים פיזיולוגיים, מוטוריים, רגשיים, חברתיים ופסיכולוגיים ומערכת יחסי הגומלין ביניהם משפיעה על אישיותו. לכן בבואנו להנחות לפעילות גופנית של ילדים, נשתדל להתייחס לכל הפרמטרים הללו, תוך שימת דגש על ההבדלים המוטוריים.
לכל קבוצת גיל צרכים ויכולות משלה, כמו כן לכל ילד רמת התפתחות אישית שאינה בהכרח מתואמת לקבוצת גילו ולכן כל מתאמן ינותב לפי יכולתו האישית. ניתן לחלק את קבוצות הגיל ויכולותיהן המוטוריות לחלוקה גסה:
גילאי 4-6 הגיל בו הילדים מגיעים לדרגת התפתחות ספציפית בביצוע מיומנויות מוטוריות התפתחותיות. – בגילאים אלו אימון הילדים יהיה בדגש על משחקיות. הפעילויות יהיו קצרות מאוד (עד דקה בערך) מכיוון שהילד מתעייף מהר אך גם ההתאוששות מהירה מאוד.. עבודה אירובית אינה אפשרית מכיוון שהלב והריאות אינם מפותחים מספיק. יש לחזק את פלג הגוף העליון וחגורת הכתפיים, ליצור העמסה (עם משקל הגוף בלבד) לשם בניית עצמות חזקות ולשלב משימות של שיווי משקל וקואורדינציה.
גילאי 6-10 בגילאים הללו, הילד מתחיל לשכלל את כל התנועות הבסיסיות (הליכה, ריצה, בעיטה, מסירה, ניתור וכו) ולפתחן. פרק זמן כל משימה עדיין קצר ועדיין לא ניתן לעבודה אירובית. העמסה יכולה להתבצע ע"י משקלים קטנים (חצי קילו עד קילו בהתאמה לגיל) וכן ע"י משקל הגוף. גם כאן חשוב ליצור העמסה) לשם בניית עצמות חזקות ולשלב משימות של שיווי משקל וקואורדינציה חשוב שאימון הכושר יהיה משחקי ומגוון פעילויות. אך בגילאים הצעירים יותר עדיף להימנע מתחרותיות. החל מגיל 6 ניתן לשלב עבודה בחדר כושר מותאם לקטינים.
גילאי 10-14 בגילאים הללו, הילד הופך אט אט למתבגר מכל הבחינות. זמני הפעילות יכולים להיות ארוכים יותר ככל שמתקדמים עם הגיל, עד לרמה אירובית בגילאים הבוגרים אך זמני ההתאוששות מתארכים. ניתן לשלב ציוד כושר רב יותר, אימון בחדר כושר ולהעמיס משקל, גם כן בהתאמה לגיל. חשוב ליצור עניין ואתגר באימון אך הפעילות אינה חייבת להיות משחקית, באימון זוגי או קבוצתי ניתן לשלב אלמנטים תחרותיים.
גילאי 14-16 בגיל זה נתייחס אל המתאמן כבוגר לכל דבר. אימון כושר שלם המכיל פעילויות אירוביות ואנאירובית עצימות עם זמני התאוששות מתאימים. שילוב של אימונים במכשירי כושר ובציוד כושר מתאים. באימון קבוצה רצוי וכדאי לשלב אלמנטים משחקיים תחרותיים.
השמנה בקרב ילדים
תופעת ההשמנה הפכה בשנים האחרונות למחלה של ממש. בעולם היא נחשבת למגיפה של שנות ה-2000.הסיבות להתפשטות התופעה הן רבות וכוללות בין היתר את התפתחות הטכנולוגיה והשינויים התרבותיים שבאו בעקבותיה. ממחקרים עולה כי דפוסי השמנה קרב ילדים הם המדאיגים ביותר שנראו מעולם. ילדים רבים סובלים מהשמנת יתר כבר בגילאים צעירים מאוד ובנוסף נראה כי ככל שגיל ההשמנה מוקדם יותר, כך נוטה הילד להפוך לבוגר שמן יותר. השמנת יתר מציבה את הילד בקבוצת סיכון ללקות במחלות רבות כגון מחלות לב-ריאה, לחץ דם לא תקין ועוד. בנוסף על אלו עלול הילד לסבול מדימוי עצמי נמוך בקרב קבוצת השווים לו, הנובע מהשוני במראה החיצוני כמו גם מחוסר היכולת לבצע פעילויות גופניות פשוטות ביותר. בעולם בו התחרות מכתיבה את הקצב, מי שחלש יותר, נשאר מאחור. מבוגרים הלוקים בהשמנה מדווחים לא פעם כי תחושות הכישלון בפעילויות ספורטיביות בגיל הצעיר גרמו לכך שאינם אוהבים או אפילו חוששים לבצען בגיל מבוגר. המסקנה המתבקשת מממצאים אלו היא שחשוב והכרחי לטפל בתופעת ההשמנה כבר בגיל הצעיר ובכך לנסות ולהימנע מהנזקים הכבדים בעתיד.
כיצד ניתן לווסת השמנה אצל ילד?
אימון עם מאמן כושר אישי לילדים הוא אולי הפתרון המקצועי ביותר להגדלת ההוצאה האנרגתית של הילד.
הילדים הסובלים מבעיית השמנה יזוהו ויאובחנו בדרך כלל כבר בשלבים מוקדמים, בטיפת החלב או בגן הילדים. הטיפול הרצוי מחולק לשני נושאים: נושא התזונה ונושא התנועה.
התזונה: ילדים הנמצאים במגמת סיכון להשמנת יתר, צריכים להיות מונחים לצרוך מזון בריא , לא מהיר, מופחת שומנים ובכמויות שאינן גדולות מדי. רצוי להיעזר בגורמים מקצועיים (רופא או תזונאי), על מנת שמצד אחד נספק לילד את כל מה שגופו זקוק לו לשם התפתחות תקינה ומצד שני לא נגזים בכמויות.
התנועה: חשוב לשלב תנועה מספקת בשגרת חייו הרגילה של הילד. לא מספיק לנטר את המזון שנכנס לגופו, יש לדאוג שהוא מוציא מספיק אנרגיה כדי שירזה. ניתן לשלב תנועה משותפת של הורה וילד לשלב אימון כושר אישי עם מאמן מקצועי או לרשום לחוגי תנועה שונים. אך יש לשים דגש על העדפת הילד, ככל שיאהב את הפעילות יותר, כך סביר שיתמיד בה וילד שמסגל שגרה תנועתית ולומד לאהוב אותה, יגדל להיות בוגר פעיל גופנית.
מאת: שני שרגאי מאמנת כושר אישית לילדים